Rusland …. en naar huis

We zetten ons weer schrap voor weer een grensovergang, Mongolië duurde de vorige keer alleen al 3 uur, grappig nu is in een uurtje alles gepiept. Ook in Rusland lijkt het  simpel te gaan, nog 2 papieren in te vullen voor de ‘import’ van de auto. Lastig na de derde keer is alles pas in orde, op de punt en komma moet alles kloppen. Niets verbeteren of doorhalen, dus weer opnieuw. Daarna werkt ook de computer nog tegen….. gelukkig na 3 uur kunnen we Rusland inrijden.


En dan raar we rijden in een keer de herfst van de Altay binnen… in weken geen bomen gezien, staan we even later een biertje te drinken tussen ‘vlammende’ oranje en gele bomen… De bergtoppen wit van de eerste sneeuw, voelt bizar na een boomloos Mongolië.
Ook het weer is nu herfst, koud en nat, rijden dus de Altay weer uit. Hier komen we absoluut nog een keer terug.


Maken de dagen erna flink wat kilometers, twee Baans wegen , veel wegwerkzaamheden, stukken erg slechte weg. Veel vrachtverkeer, Daffen, Volvo’s , Scania’s en Kamazzen, grote Amerikaanse Macks ..Inhaal manoeuvres waar je koud van wordt, ze kijken niet of het kan , er wordt verwacht dat er ruimte is / dan wel komt… Saai ook, kilometers berkenbosjes met moeras en vennetjes. Daarna kilometers graan of zonnebloemen.

Mooi gekleurde houten huisjes met kleine groentetuintjes of kerkjes met leitjes en mooi gevormde torens. Een onwijs groot land , 5000 kilometer naar de grens van Letland. Rijden door verschillende tijdzones en dat gaat soms sneller als we denken. De telefoons en tablets zijn het niet altijd eens, ze verzetten de tijd automatisch. Staan we vroeg op, maar als we op weg zijn is het dan in plaats van 7 uur ineens 8 uur… tijd glipt zo door je vingers heen.
Inmiddels ook hier oogsttijd, grote lappen graan waar ze met wel 7 combines tegelijk maaien.


Kleine stalletjes aan de weg kant waar aardappels, appels enz. te koop staan. Of de oogst van de jagers in dit gebied :verschillende huiden van o.a. beren of wolven , haardkleedjes met de kop er nog aan …. op z’n minst opmerkelijk/bizar vergeleken met de ‘natuur’ in Nederland..
Overnachten is geen probleem, veilig ook , op TIR parkeerplaatsen sta je voor 100/150 roebel (1,50 euro) , bewaakt incl. douches of zelfs een wasmachine.

We hebben niet meer zoveel zin om nog toeristische highlights te gaan bekijken. Het weer is slecht en ons hoofd zit nog vol van alle bijzondere dingen die we hebben gezien. Ook de auto heeft het zwaar gehad, de nieuwe veren houden het gelukkig wonderwel, ondanks dat het niet de originele zijn. Maar hij heeft als we weer thuis zijn heel veel liefde nodig. Alle losgetrilde bouten en versleten rubbers moeten we vervangen.. een mooi winterklusje.
Ook in Rusland hebben we net als alle andere landen hiervoor, een telefoonkaart gekocht. Een maand onbeperkt internet voor zo’n 5 euro. En bijna overal een goede 4g dekking, handig om nog van alles te regelen op weg naar huis. Langzamerhand wordt ook de brandstof duurder hier al 50ct!! ( in plaats van 35 ct. Mongolië of 17 ct Iran of Turkmenistan), maar we staan nog steeds lachend bij de pomp.
Rijden dan Rusland uit en Letland in de laatste grensovergang met best wel strenge controle. De laatste keer dat alle kasten, luiken en nu zelfs de motorkap los moet.
We hebben in totaal 21 grensposten gehad. Gelukkig waren de meeste vriendelijk en oké , maar de tijd die ons dit allemaal heeft gekost….. een oefening in geduld..
Rijden dan het vriendelijke Letland, Litouwen en Polen in, heuvels rivieren ,kleine stadjes , west Europa…. zeker de moeite waard om hier nog een keer heen te gaan. Krijgen als uitzwaaier nog een bekeuring van 200.. voor te hard rijden, Bé had het bord van de bebouwde kom over het hoofd gezien. Gelukkig zijn het hier nog Zloty’s in plaats van euros. Kost ons maar 50 euro, toch jammer.
…en dan na 33000 kilometer zit onze reis erop, te veel om te vertellen of te schrijven. En de vraag wat nou het mooiste was kunnen we zeker niet beantwoorden, elk land was op z’n eigen manier bijzonder. Wat ons het meest in bijgebleven zijn de mensen die we onderweg hebben ontmoet. De inwoners die een land speciaal of bijzonder maken. De vriendelijkheid en de gastvrijheid die we hebben genoten was ongekend. En dan alle medereizigers die we hebben ontmoet , de vriendschappen die zijn ontstaan , de mooie momenten die we hebben gedeeld, dagen met een gouden randje!! Dat is wat reizen geweldig maakt.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Peter en Ingrid schreef:

  Prachtig verslag top we horen van elkaar

  Like

 2. Chantel en Ton schreef:

  Geweldige reis geweest en nu maar nagenieten. wij hebben ook genoten van jullie reisverhalen. Als wij die kant op willen komen we eerst ff bij jullie aan voor de nodige “tips en tricks”! Volgende week weer eerst een half jaartje naar Zuid en midden Amerika. Tot in het voorjaar een keer!

  Like

  1. hey Ton en Chantel, dank jullie wel, dat geld natuurlijk ook voor ons… als we de stap aan durven om naar Zuid-Amerika te gaan. Kloppen wij bij jullie aan. Heel veel plezier op jullie reis…. en vooral genieten, maar dat is jullie wel toevertrouwd. tot volgend, jaar drive safe!!

   Like

 3. johan schreef:

  fijn, dat jullie weer heelhuids teruggekeerd zijn. op naar het dbbllt treffen ? moet steken, dus dit keer ben ik er niet. groet. johan

  Like

  1. jammer, we zien elkaar groetjes!

   Like

 4. nettyposthumus schreef:

  Mooi weer die verhalen. Nu op naar het boek. Fijn dat jullie weer veilig terug zijn. Nu eerst maar weer aarden in je eigen omgeving.

  Zien jullie graag. Ben zo benieuwd.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s