Mongolië….

Na dagen van alleen maar zon, hebben we nu al een paar dagen ook onweer en regen. Doen het nog langzamer aan, ruimen de boel op, lezen een boek en zoeken de fotos uit.
Bijzondere mensen die Mongolen, om half 7 ’s morgens kloppen ze hard op de deur en houden een brommer band omhoog. Eerst denken we dat ze er lucht in willen hebben… we staan dus maar op, we sliepen eerst nog… Bé houdt de slang van de compressor omhoog, maar dat was de bedoeling niet… of we hem kunnen plakken, ehh nee dat hebben we niet bij ons, zonder dank je wel of zo vertrekken ze weer

…. Gelukkig kan het ook anders, van de yurt naast ons komen ze bosbessen brengen, lekker kunnen we “krentjebrij” van maken. We maken een foto van het paard met z’n berijder. Als dank je wel voor de bessen brengen we een afdruk. Ze vinden het prachtig, maar of de rest van de familie ook…. natuurlijk.

‘S avonds wordt er gevist in de rivier naast ons, vissers vragen om wat zout. En brengen ons daarna de gebakken visjes, lange tijd niet zulke lekkere vis gegeten. Bé is ook om, ( als géén vis eter) slikt hij ook hier de vingers bij af. Kijken of we ergens een vishengel kunnen kopen.
We eten ook hier weinig vlees, er is ook weinig te koop aan vers spul. Diepvries kip en wat onherkenbaar “vlees”. Op het land slachten ze natuurlijk zelf en dan wordt ook echt alles gegeten ..kop , ogen enz. Niet aan denken als je ergens de gevulde deeg hapjes eet. In de kleine toonbankwinkeltjes is bijna geen groente en fruit , uien, aardappels, komkommers, wat appels en tomaten. Witte kool als rauwkost.. Lastig koken, veel pasta’s met saus, we worden al creatiever. Brood bakken we zelf in de broodbakmachine, want ook het brood wat je hier koopt lijkt al dagen oud. Géén yoghurt of kwark, wat in alle andere landen nog te koop was. En zeker niet, zoals in Kirgizië of Iran alle verse kruiden wat je daar in bosjes op de bazaar kon kopen. Verwend zijn we in Nederland, waar zoveel voor handen is!!


Bijzondere dingen bekijken we op de weg naar Ulaar Bataar, Het witte Meer Tsagaan Nuur en het Nationale Park Khorgo Tsagaan Nuur waar we de vulkaan kunnen bekijken. We mogen doorrijden over de brug , 5 ton maar geen probleem en betalen entree. Bijzonder gebied, maar met verraderlijke stenen.


het Nationale Park Khorgo Tsagaan Nuur

Als we onze slaapplaats bereikt hebben zien we dat er op de zijkant een flinke jaap zit . Een uurtje later , we staan in de zon, loopt hij dus helemaal leeg. Zo gaat het snel met de reserve banden. De banden hebben het zwaar hier en we besluiten om toch in Ulaar Bataar er anderen om te laten zetten.


Op weg naar het klooster Erdene Yuu Monastry, staan we om te overnachten boven op een berg naast een rotsformatie.

Rondom zicht over de vallei en de bergen. Nog zonnig en droog , maar dat lijkt snel te veranderen. Een dreigende lucht die steeds zwarter wordt…. we willen geen risico nemen. Als het sterk gaat regenen , kom je door alle geulen nooit meer de berg af. 500 meter van de asfalt weg zetten we de camper weer neer. Het gaat onweren en de bliksem is rondom, de wind steekt op! Zulk weer hebben we nog nooit meegemaakt. We denken dat ook deze 500 meter nog te ver bij de weg vandaan is. We kunnen niet meer uit de zijdeur door de harde wind en slagregen en Bé gaat door het zijraam naar buiten. Begeleid door bliksem schichten en drijfnat start hij de auto weer en rijd tot aan de weg. Moet wachten totdat de regen een beetje afneemt en komt weer in de camper. Het verkeer op de straat staan nog steeds stil en wacht af. Net als wij…. we denken veilig te staan…maar er komt zoveel water van de straat en van de berg af dat we al gauw in meer dan een halve meter water staan tot aan de dieseltank.

tot z’n knieën in het water

Weer gaat Bé naar buiten en waad door het water en de modder en rijd hem voor de laatste keer naar een “droge’ plek pffff.  De NATUUR is dan wel heel dicht bij.  s Morgens zien we heel veel dode beesten liggen die het heftige weer niet overleeft hebben.


het klooster Erdene Yuu Monastry


We bekijken het klooster en rijden door naar UB, we zijn daar op tijd en gaan op zoek naar banden. Kleine winkeltjes met banden genoeg , ook in onze maat . Maar we vinden geen bedrijf die ze kan wisselen. Iedereen doet dat hier zelf. We komen er niet verder mee , de communicatie is slecht en rijden door naar de Mercedes garage. Maar ook daar , willen / kunnen ze ons niet helpen, de banden hebben ze niet. En daardoor levert het denk ik niet genoeg geld op, teleurstellend.. Maar gelukkig via Oasis guesthouse en Frank ( een Duitser die in Mongolië woont) lukt het de volgende dag wonderwel.

Met vereende krachten ( dank je wel Norbert!!)
niets geen machine’s, gewoon HANDWERK !!

Voor 180 dollar stuk rijden we nu op prachtige Chinese voorbanden met flink wat nok voor de rest van de route. Via de Gobi woestijn en de Zuidelijke route gaan we straks weer naar de zelfde grensovergang bij Öglii.

Het eerste deel ( van 3 ) van Mongolië

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Peter en Ingrid schreef:

  Weer een mooi verhaal
  Groetjes van ons.

  Like

 2. Hans & Anja schreef:

  Jullie genieten er wel van, leuk! Maar waarom terug via oigli? Stukje Rusland boven UB schijnt ook mooi te zijn als je van Russen houdt. 😊

  Like

 3. nettyposthumus schreef:

  Whow wat weer een verhaal, en de kracht van de natuur.

  Weer hele veel beleefd.

  Mooi hoor, veel plezier weer en geniet

  Nu al benieuwd naar jullie volgende verhaal

  Blijf schrijven, dan blijven wij lezen

  Netty

  Like

 4. Hey Hans en Anja, we hadden te weinig tijd in de Altai, maar 4 dagen en het is zo, n prachtig gebied vandaar rondje Mongolië en geen Balkai. Gaan we vast nog eens doen

  Like

 5. Wilma Boneschansker schreef:

  Hoi Buurtjes leuke verhalen jullie zien en beleven zo te horen van alles.
  Geniet verder van jullie reis.

  Groetjessss Wilma

  Like

 6. anné munneke schreef:

  hou de moed er maar in en van je hela-hola.doe de stres in de zak.knoop de moed om je nek en vul je broekzakken met de
  meegekregen energie. bedenk wat je ons nog wilt verhalen.het eind is er nog niet zet hem op. staakte!! pipoma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s