Russische Altay,

We zoeven op het gladde asfalt met 90 km. per uur naar de eerst volgende stad, Rubtsovsk
Pinnen met de gewone bankpas geld uit de atm, kunnen ook weer met de bankpas in de supermarkt betalen en lopen met een winkelkarretje door de winkel. En niet zoals daarvoor in de “toonbankwinkeltjes”. Het is nu ongeveer 4 maanden geleden dat dat voor het laatst mogelijk was. Bizar dat zulke gewone dingen toch heel bijzonder zijn…
We verschuiven ook weer een uur in tijd, het is hier nu 5 uur eerder dan in Nederland.


Via Barnaul en Bisysk, komen we in Gorno-Altaysk , de eerste plaats in de Altay.

Onwijs mooi hier, dan was de Kazachstans kant maar een ‘slap’ aftreksel. Rivieren , bergen…. een van de mooiste gebieden die we ooit hebben gezien. Overal kun je ‘wild’ kamperen en dat doen de Russen ook volop. Het is druk hier, tentjes op de gekste plaatsen, maar erg gezellig. Het is hier nu ook vakantietijd en de Russen zijn echte buitenmensen met kampvuurtjes en picknicks.


We hebben jammer genoeg haast, we moeten voor de 24e juli Mongolië in reizen staat op ons visum. Op zondag is de grens dicht, dus op z’n laatst moeten we op zaterdag bij de grens zijn. Een beetje tijd over voor je weet maar nooit, arriveren we vrijdag om 11 uur bij de grens. Daar staat een rij van 10 auto’s en 3 vrachtauto’s, meestal geen probleem zou je zo denken. Maar hier gaat dat anders, de grens was om 8 uur open. Maar sindsdien zijn er alleen nog maar een klein aantal vrachtauto’s door gegaan. Iedereen staat dus te wachten op wat komen gaat. Om 12 uur gaan de eerste 4 auto’s door het hek, afhandelen van die 4 duurt een uur. Voor ons staat een minibusje met teveel passagiers, hij mag zo niet inreizen en moet zijn passagiers onderbrengen bij auto’s die in de rij staan. Een lastige vraag , je neemt niet zomaar vreemde mensen de grens over. Ze kunnen tegelijk een heleboel problemen mee nemen. Uiteindelijk lukt het. De meeste mensen , ook kleine kinderen en oudere mensen, staan zonder eten en drinken te wachten. Uiteindelijk na 5 uur wachten voor het hek, mogen we om 4 uur naar binnen. Precies maar niet vervelend wordt alles geïnspecteerd, we hoeven gelukkig niet alle kisten met onderdelen enz. naar buiten te slepen. Anderen hebben meer pech, alle bagage ook die boven het dak en in de laadruimte wordt opengemaakt. Duurt uren voor hen. Als al onze papieren in orde zijn, mogen we doorrijden naar de Mongoolse grens. Hier de zelfde procedure, per groepje van een paar auto’s mag je na een wachttijd weer naar binnen. Hier meer chaos, stempels en daarna briefjes , aantal loketjes ….. daarna missen we nog 2 stempels en een uitreisbrief. Moeten we weer naar binnen, wordt de auto voor de tweede keer geïnspecteerd, maar daarna is na totaal 7 uur voor elkaar!!
en dan is het dan zover….
EENS ZEIDEN WE TEGEN ELKAAR OOIT GAAN WE NAAR MONGOLIË, EN NU ZIJN WE ER!!


Rijden verder over de graffel wegen, tussen enorme bergen richting Olgii, kamperen samen met een groep Duitsers ( 4×4 SafariCar Reisen) die net uit Mongolië komen. Staan naast een klein riviertje, mos, yurts op de achtergrond, kinderen op paarden komen nieuwsgierig kijken. Een prachtig begin van Mongolië.


Trafelers guesthouse in Oglii


In Oglii kijken we de volgende dag of we een telefoonkaartje ( unitel een maand no limed voor 15000 mong. T) kunnen kopen, maar alles ligt plat géén stroom in het hele gebied. Een leverantie/betalingsgeschil met de Russen, die daardoor de doorgifte afsluiten voor bepaalde tijden. Gaan naar het trafelers guesthouse en moeten wachten tot maandag en hopen dat dan ook hier bij de immigratieoffice het visum te verlengen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Anne de Vries schreef:

    Gefeliciteerd, jullie zijn in Mongolië!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s