Kirgizië deel 2

 
We worden uitgezwaaid door de hele familie, dikke knuffels nadat we samen groepsfoto’s hebben gemaakt. Gisteren boodschappen gedaan in het dorp en opnieuw het telefoonkaartje opgewaardeerd. Was nog een heel gedoe, eerst bij een (na een half uur zoeken naar de “O” aanbieder) ‘shopje’ 150 Somani er op gezet.                                 Maar geen internet…Was dus mijn probleem volgens de verkoopster en doet het luikje dicht! Blijkt later dat ons kaartje alleen werkt rond Osh… gelukkig is er hier in het dorp ook een groot glimmend kantoor van “O”, na flink wat gegiebel van de meisjes , die anderhalf woord Engels spreken werkt alles gelukkig weer naar behoren.

Lastig om in het Russisch ( Karelisch) schrift de juiste winkeltjes te vinden , een hele uitdaging om dan ook nog de goede producten te vinden..
De wegen zijn lastig in Kirgizië, van de grens van Tajikistan naar Osh ,Bishkek en dan naar de Chinese of Kazachstans grens is geen probleem. De wegen zijn ook goed begaanbaar, maar er tussen in zijn alleen maar zomerwegen.

We weten inmiddels dat de weg van Naryn ,Kazerman naar Jalal-Abad inmiddels ‘sneeuwvrij’ en begaanbaar is.

richting Kazerman

De 380 km. naar de Kaldomo pass ( 3100 meter) rijden we in twee etappes, over verschillende kleine colletjes in hoogte verschillend rond de 2800 meter. Mooie kleuren van bruin , naar rood en geel.

Meters hoge Alliums ( sieruien)

Weer onwijs veel bloemen ,meters hoge paarse alliums ( sieruien), Dictamus, potentilla’s enz. , heerlijke geuren… En dan tussen al dat moois , kuddes paarden met veulentjes.

Ook hier weer herdersgezinnen met hun yurts. Op de pass wordt nog veel werk verzet, smeltend sneeuw en naar beneden roetsjende modder en stenen, moeten elke dag worden opgeruimd. Als we rond de 2900 meter zijn, rijden we tussen meters hoge sneeuw muren door, prachtig.

muren van sneeuw

Bovenop de pas kunnen we prima slapen , ’s avonds zien we de kuddes over de sneeuw weer terug gaan naar hun slaapplaats.

Omdat we de hoofdweg buitenom van Jalal-Abad naar BIshkek al gereden hebben, rijden we de zelfde weg over de pass weer terug.

Water halen uit een beek, paarden op de achtergrond! Top plaatsen

We hadden weer een lollige afslag over de Akkyya pass bedacht, dan rijden we niet steeds over de zelfde weg. Na zo’n 50 kilometer , je raad het al … een landsliding …the end!!. Enigste wat we weer kunnen doen is omkeren en weer richting Kazerman, slapen weer ergens onderweg, nooit een probleem om mooie rustige plaatsen te vinden. En doen onderweg nog even een goede daad, er staat weer iemand zonder diesel…. nu echt waar, de man zuigt zelf de 5 liter in een tankje en is blij dat hij weer verder kan. Gelukkig kunnen we in Ak-tal wel binnendoor naar lake Song Köl. Het is prachtig zonnig weer, zo’n 30 graden en Bé wast z’n haar even in een van de vele heldere bergbeekjes.

Daarna rijden we relaxt de pass omhoog, maar worden in gehaald door een Duitse 4×4… Anja en Peter met hun “Hoss” .

Zo zien we dagen geen buitenlanders en zo staan we even later met hen en hun vrienden Anton en Rudi en nog 2 Zwitsers met hun landrover aan de rand van het op 3050 meter gelegen bergmeer. Een droomplaats …een spiegelend meer, yurts en paarden op de achtergrond en alles groen ondanks de grote hoogte.

De buurtkinderen ( van de yurts) komen even langs op hun paarden, nieuwsgierig maar erg rustig. Een mooi gezicht die kleintjes op zo’n paard, in ruil voor de foto’s krijgen ze allemaal een sleutelhanger met klompjes.

Rijden via een aantal passen naar lake Ysyk – Köl, zien bij toeval weer de Bremachs aan het strand staan, bere gezellige dagen. Vertrekken daarna allemaal naar Guesthouse Riverside in Karakol.

lol maken bij Riverside

Heerlijk relaxt samen eten en drinken, bekijken dan onder leiding van André ( van guesthouse Riverside) de stad.


Holy Trinity kathedraal

Ondermeer de Holy Trinity kathedraal en de Dungan Moskee. Daarna natuurlijk de Bazaar waar Bé even z’n haar laat knippen, top!!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. nettyposthumus schreef:

  WHOW wat weer geweldig!

  Verheug me al weer op de foto’s

  Volgens mij ben je vandaag jarig!

  Van harte en dikke tut!

  of smokkerd

  Wij zitten alweer op werkdagen van 12 uren, niet elke dag maar toch….

  Heerlijk weer nu dus genieten van tuin en serre

  Blijf schrijven:)!

  Netty

  Like

 2. Lieven Netty en Anne dank jullie wel, de foto’s staan inmiddels op facebook

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s