Oezbekistan

Oezbekistan 8 mei tot  >
Na een onrustige nacht in Nukus, verkeerde keus de Yurt waarin we sliepen…slechte bedden, lawaai tot een uur of 1 en ’s morgens om half 6.. was het personeel al weer bezig alles klaar te zetten voor het ontbijt… leermoment… nergens zo lekker als in ons eigen hotelletje!
Gisteren hadden we nog een regen/onweersbuitje en ook vandaag richting Aralzee donkere wolken, maar daarom ook een lekkere temperatuur ( 30 gr. is al koel) om iets te doen. De weg naar de Aralzee is slecht en rijden rustig aan. De omgeving is nog groen, wat  weilanden, koeien staan aan een touw hun rondje kaal te vreten. Al gaande weg  wordt het dorder en droger. De grond is wit uitgeslagen van het zout. De Aralzee ooit vol vis met een bloeiende visserij en een grote vissershaven Moynaq. ligt er nu verlaten bij , de zee heeft zich 200km. teruggetrokken. Ooit is het water gebruikt voor de katoenindustrie , te intensief en het water is verdampt en te zout geworden. Vissen is niet meer mogelijk en ook het water is niet meer te gebruiken voor irrigatie. Naast het monument kunnen we op de parkeerplaats slapen, met het uitzicht op ‘zee’ en de verroeste laatste schepen, begraven in het zand. Bizar , ooit zag je hier de documentaires over en nu staan we hier zelf. ’s Nachts krijgen we enorm grote onweersbuien en windvlagen, hadden we hier qua omgeving zeker niet verwacht, deinend op de wind vallen we in slaap ( de politie houdt een oogje in het zeil).
Daarna  gaan we naar Khiva en hobbelen over de slechte weg weer 400km. , flinke afstanden hier en het valt tegen om zomaar tussendoor een mooie overnachtingsplaats met een beetje schaduw te vinden. Dat lukt ons wel aan de stadmuur van Khiva, voor een hotel ( douchen, ontbijt, Wi-Fi en weer een registratiebewijs) ,mooi bij het oude centrum maar verder niet zo bijzonder vriendelijk.. Khiva daar en tegen vinden we geweldig, schoon en mooi compact alles bij elkaar. Zwerven zo een dagje door de kleine straatjes , beklimmen de minaretten en stadstorens en bekijken de onwijs mooi betegelde moskeeën, mausoleums en poorten. De bazaar is ok onwijs gezellig, doen er onze boodschappen en maken geintjes met de koopvrouwen ( althans Bé, in een kinderwagen liggen groenten enz. en hij doet net alsof er een kind in ligt, poedepoedepoer… de vrouwen liggen blauw van het lachen, humor kent geen taal).Dat is het verschil in de manier van reizen, dichterbij de lokale mensen, dan dat je alleen via georganiseerde hotelvakanties  reist. en meer contact met andere reizenden o.a. Xenia en Tinu ( facebook.com/xtadventures) uit Zwitserland, reizen ongeveer de zelfde tijd onze richting uit , die zien we beslist ergens op de Pamir weer terug! Ein bier bestimmt!! en ook Pim en Anouk komen even langs, doen samen met haar ouders een rondreis en drinken we even een biertje mee!! Was ook gezellig jongens, Dank je wel!!
En ook prachtige mensen in Oezbekistan, Bé heeft allerlei gesprekken in half Russisch ..handen en voeten met taxichauffeurs naast ons, lachen en samen fris drinken.. En het valt hier op dat een hoofddoek dragen niet meer verpicht is, lekker met dit hete weer en dat bijna iedereen met een heleboel gouden tanden in de mond loopt ( in Turkmenistan ook al) Status? geen idee, zoeken we op..
Laten Khiva Acherons , geld wisselen hoeft niet meer we hebben een handje vol dollars gewisseld en gelukkig hebben we daar geen boodschappen tas meer voor nodig zoals eerder. Er zijn nu 10000 som biljetten, scheelt behoorlijk in volume! krijgen voor 1 dollar 7500 som! prima koers op de zwarte markt.
In Bukhara komen we gebroken aan, na een stukje weg van zo’n 75 km. slecht maar te doen en een stuk Duitse autobahn van 300km. volgt een stuk wat ons deed denken aan Armenië en Turkmenistan. Moe maar een heerlijke plaats om naar toe te gaan , Rumi hostel, gerund door een Iraans/Oezbekistans familie… zorgzaam, rust onder de Moerbeiboom. Draaien een wasje, smeren de auto door…wel nodig na 5000km. op deze wegen. Weer mooie contacten, veel jeugd van over de hele wereld verblijft in het  hostel, 2 meisjes op de fiets uit Nieuw zeeland en Canada..volbepakt…zien ons koffie drinken, helemaal lyrisch waar we de koffie hebben gekocht? In Nederland, eigenlijk het enigste wat we aan voorraad extra bij ons hebben, de rest is overal te koop! Het meisje is ‘sneu’ ,ze had zo’n zin in koffie, maar hier is alleen maar thee. We geven haar een pak, helemaal gelukkig. Ze had verteld dat haar opa en oma uit Nederland zijn vertrokken na de oorlog. Ze had vorig jaar Nederland bezocht samen met haar moeder. Zwerven daarna heerlijk door de straten van Bukhara, ‘weer een dagje cultuur’ , van al die prachtige kleuren groen/blauw krijgen we maar geen  genoeg.
En grappig zien hier ook Xenia en Tinu weer, spreken af om ’s avonds samen een biertje te drinken en de route samen te plannen. Zelfde tijd en plannen, wordt gezellig!

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anne schreef:

  Mooi verhaal. Doe Cenia en Tiny de groeten. We hebben ze in Kashan ontmoet. Stoere lui. Vandaag Military Highway gereden. Schitterend. Nu bij Nunuin de tuin 😉

  Like

 2. nettyposthumus schreef:

  Morgen wat kloosters en dan rt Giro

  Griet

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

 3. nettyposthumus schreef:

  Mooie verhalen net bekenden die wij in Kashan hebben ontmoet. Zie het voor je Be met al due groentebabies. Tiblisi vonden wij erg klein voor al die toeristen. Konden negens staan en niemand die ff meedenkt uiteindelijk door Taxichauffeur geholpen op een P. Mannen hielden daar de wacht en lasten op onze auto. Gedoe net autoverzekering nog steeds niet gevonden weer een feestdag dus kan pas maandag geregeld. Ondertussen in nederland iets geregeld maar we weten niet of een wa verzekering verplicht is hier. Kortom veel gedoe en schiet niet op. Vandaag military highway. Schitterend. Staan hier nu in de tuin van Nunu. Grappig mens. Zicht op klooster. Morgen wa

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  1. Wat een gedoe met verzekering, foutje van ons vorig jaar. Onverzekerd rondgereden! Maar ook hier in Tadzjikistan gaan we ons niet verzekeren. Brengt niets, de meeste zijn onverzekerd, moet je het nog zelf regelen. Veel plezier in Turkije, groetjes ons

   Like

 4. Mienie en jan mulder schreef:

  Heelijk verhalen weer hoor geweldig om te lezen bedankt en goede reis verderxxxx

  Liked by 1 persoon

 5. Hans & Anja schreef:

  Hi magriet en be,
  Goed bezig. Je vroeg om onze slaapplaatsen in Uzbekistan. Omdat wij ons nergens geregistreerd hebben stonden wij op de meest vreemde plekken, vaak midden in de stad of dorp. Niet jullie plekjes dus. Rij voorzichtig!

  Like

 6. kellen2014 schreef:

  In zo,n onrustige nacht hoorde ik jullie denken : was ik maar bij Moeder thuis gebleven ! in de loop van de volgende dag wort het weer beter

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s