Turkmenistan,

En daar zijn we dan, Vanmorgen vertrokken uit Iran.

We hadden achter het Toeristisch camping centrum in Basgiram een rustige plaats toegewezen gekregen.

De grens over van Iran, was rustig en gemakkelijk.

En ook Turkmenistan, viel als je wat geduld hebt zeker mee,.  een aantal loketjes.. we moesten voor de entree van ons beiden 110,- dollar betalen.

Bij het loketje van de bank, even wachten op de vrouwelijke employee, aantal briefjes , stempels, paspoort weer terug.

Dan mag ik binnen door lopen , Bé moet met de auto buitenom, regelt de invoer, insurance , dieseltoeslag ,valt 100% mee, kost nog eens 190 dollar, we hadden op het dubbele gerekend.

De camper wordt nog bekeken binnen en buiten, maar ook dat gaat redelijk snel.

Binnen 3 uur alle beide grenzen gepiept.

Dan rijden we door het prachtig berggebied van Turkmenistan, we mogen alleen niet stoppen en al helemaal geen foto’s maken. In de verte zien we Asjchabad liggen en FLONKERD ons al toe.

Op de parkeerplaats van het Altyn Hotel mogen we overnachten en tegen een kleine vergoeding mogen we daar gebruik maken van de wifi. We zijn weer boven water!!

Want dat is iets wat jammer is van Iran, was lastiger om zelfs met VPN  berichten te plaatsen. ( moeten we ook hier gebruiken, Facebook etc. wordt ook hier geblokkeerd)
En wat moet /mag je vertellen over Turkmenistan, alles wordt gecontroleerd…. op elke hoek, lees om de 25 meter staat een politieagent.
Van alle bling bling en alle monumenten, fonteinen, overheidsgebouwen, mensen enz. mag je geen foto’s en filmpjes maken.
En er is wat te zien, monumenten van de meest absurde onderwerpen, president en paarden, en nieuwe ‘olympisch’ stadion van de Aziatische spelen.
Na een rustige nacht vertrekken we richting de gate of Hell, Darwaza gaskrater, een mislukte gasboring van de Russen in 1950, sindsdien brand de krater en kunnen ze hem niet uit krijgen.
We gaan dus naar de gate of Hell, maar de weg is een route to hell. Buiten Asjchabad is er niets, van God en vooral van de president verlaten. Alle geld gaat op aan de hoofdstad en z’n bizarre speeltjes.
De weg is een en al gaten, we laveren er tussen door, een saaie weg , woestijn dor en droog.
En niet zoals we in Iran gewend waren, nog iets van winkeltjes of iets te koop..
Net buiten Asjchabad, kunnen we nog tanken , voor ongeveer zo’n 20 cent de liter.
We moeten ook vol blijven want staks in Oezbekistan is er geen diesel te koop.
We stoppen even onderweg voor koffie onder een boom en dan stopt er naast ons een Turkmeense gezinnetje. of we thee voor hun willen zetten. Met onze waterkoker en theepot wordt er van hun water en thee , thee gezet.
No problem, met handgebaar en een beetje engels gaat alles goed.
We maken foto’s en of we ze ook kunnen printen….natuurlijk, als afscheid krijgen we een fles kamelen melk, best lekker , de smaak zit tussen karnemelk en yoghurt in..
Na 260 km. zijn we bij Darwaza vuurkrater, mooi maken tientallen foto’s, we kunnen zo’n 40 meter vanaf de rand staan. Een prachtig uitzicht en op de tentjes van de overnachtende toeristen.
Onder de sterren, en met het licht van de krater een perfecte nacht ( en met het juttertje van Texel, die we nog ergens verstopt hadden)!!

Daarna denken we dat we het gehad hebben , de straat wordt iets beter totdat het uitloop in een soort ruilverkavelingsweg. Tussen de gaten is er af en toe een stukje asfalt. Afzien!
We zien dan opeens een prachtige brug na zo’n 200 km. hobbelen, brandnieuw met groen en goud, aan beide kanten piste/zandweg Bizar. aan de rivier vinden we een rustige plek om te overnachten.
Vissers vangen joekels van Karpers met de hand en een visnetje, knap tot in de nacht zijn ze daar mee bezig.
De laatste stad voor de grens, tanken we diesel en water, beide zijn slecht te krijgen in Oezbekistan.
Net voor het sluiten van de grens, gaan we Turkmenistan uit, de soldaat(jes) hebben niets te doen. Vervelend lang duren alle loketjes, alles moet weer met de hand opnieuw door ons in 2 -voud ingevuld worden, ze laten ons met op zet wachten…..123456… en dan mogen we door.

En dan Oezbekistan… paspoorten, auto, wat we aan moeten geven , alle apparatuur, laptops, telefoons, etc. foto toestellen. Hoeveel dollars we bij ons hebben. Weer papiertjes , 10 x met de hand, daarna de computer…
En ze willen zien welke foto’s er op staan, gelukkig slaat hij alle ongein van Facebook over. Een half uur later vind hij het welletjes. Bé moet in tussentijd de camper laten inspecteren , en hij rijd over het trapje heen die ik had laten staan, o mij sukkel!!
Hij kan hem gelukkig wat recht buigen.
Alle luiken weer open, kastjes binnen ook, of we ook medicijnen hebben?? natuurlijk…. koffer open o o o, waar het allemaal voor dient? leg maar eens uit in het Russisch, blaasontsteking enz. for my wife, wijzen… de koffer kan gelijk weer dicht.
Welkom in Oezbekistan, Rijden door naar Nukus … een fijn hotelletje , huren een Yurt voor 40 dollar, douchen , weer internet, lekker eten… samen met Cristian uit Berlin, gezellig…. het leven is weer goed!!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Greet & Cor schreef:

  Bedankt voor jullie leuke reisbeschrijving en belevenissen! Goede reis verder en we blijven jullie graag volgen!

  Like

 2. Aniek schreef:

  Wat een mooie verhalen! Wij gaan volgend jaar ook door Turkmenistan reizen en zijn ons nu al aan het informeren. Moesten jullie documenten aan de grens laten zien? En hoe wisten jullie dat er kosten waren voor de camper? Waar zijn deze op gebaseerd? Wij steken bij Oezbekistan de grens over naar Turkmenistan en gaan dan door naar Iran. Heel benieuwd naar jullie ervaringen!

  Like

  1. Hallo Aniek, we dachten dat het een soort willekeur is, wat we moesten betalen aan de grens met Turkmenistan. Maar alles was keurig verantwoord naar gewicht. Wij rijden met een Mercedes 917 van 7.5 ton. En zoals ik al schreef we hadden meer verwacht. Het meest lastige is om een transitvisum te krijgen. Ze worden maar weinig verstrekt. Zaak is om er erg vroeg bij te zijn. Wij hadden geluk, maar onderweg kwamen we verschillende mensen tegen met geweigerde visums. Die waren via Azerbaijan gekomen met de veerboot. Veel informatie kun je krijgen via de ‘reisapp’ ioverlanderapp , overnachtingsplaatsen, verzekeringen, grensovergangen etc. Up to date, en fijn om te gebruiken. ook via onze Facebook pagina beenmagrietopreis staan verschillende filmjes etc. over onze reis. Groet Magriet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s