en nog een klein stukje Turkije

Rijden door het mooie landschap van Iran, overnachten aan zee en proberen onze teleurstelling om de reis af te breken te boven te komen.

Het weer werkt wat dat betreft niet mee, of wel! Flinke regen en onweersbuien en windvlagen.

Gaan richting grens en gaan dit prachtige land met z’n lieve hartelijke en gastvrije mensen verlaten.

Niet te beschrijven, Iran moet je meemaken dat kun je niet vertellen….de kleuren, geuren , het verkeer, de selfie’s, de ontmoetingen, de prachtig aan gelegde parken en binnensteden, de bloemen… te veel om op te noemen…

We komen terug, Héél SNEL !!

Nemen een andere grens overgang rechtstreeks naar Turkije bij Maku/Gürbelak.

Snel en heel vriendelijk ,Carnet de passage gestempeld , alles oké!

Turkije gaat ook redelijk snel, vergeten alleen een loketje en moeten voor die ene nog weer in de rij staan. Hadden geen 20 euro aan een runner betaald, moet je dus alleen uitvogelen. Zodoende zie je iets gemakkelijk over het hoofd en kost meer tijd. Voor dat geld, zijn ze eerder ( achterom ) met de papieren klaar. Aan alles wen je, ook deze dingen.

Als we de grens overgaan zien we ook gelijk alle militaire activiteit, de jandarma is alom aanwezig. Het hele Koerdische gebied, Syrisch en Irak zitten links van ons.

Gaan dus rechts richting Kars en willen door het midden naar Ankara en ach dan zien we de Ararat hoog boven ons uit rijzen.


Ararat

Bergweggetje lijkt prachtig, picknickende mensen en herders met geiten en draaien de weg in. Een zee van bloemen, rood van de klaprozen met salvia’s.

Zien in de verte een boerderijtje en vinden midden tussen de bloemen de ultieme slaapplaats.

Rijden nog even heen en weer om ons recht te zetten en dan….. Mitrailleur salvo’s meerdere malen achtereen, we denken geraakt te zijn…schrikken ons wild…wat is dit…zien dan dat “het boerderijtje” een legerpost is en dat er een kleine tank naar ons onderweg is, hij heeft dus geschoten.

Als een haas rijd Bé de berg af ,lijkwit ,begrijpen niet wat er aan de hand is..

Beneden draaien we de weg op, maar bij de eerste roadblog worden we al aangehouden, gelijker tijd is de tank er ook al ( hij had boven ons in de lucht geschoten) , Bé moet met handen omhoog uitstappen….. Heel veel stress aan beide kanten…. Dan zien ze bordje met tourist en wordt het iets gemakkelijker, we proberen het uit te leggen… onschuldig hebben geen bord gezien met militair gebied.. Echt niet…

Blijkt dus dat de berg Ararat al jaren een no-go gebied is, tja je kunt niet alles weten… en het was natuurlijk sowieso niet de bedoeling om terug te gaan via Turkije en had daar geen voorbereidend werk voor gedaan.

Vier uur later, na ettelijke papieren en kopjes thee en eten en drinken mogen we gaan, krijgen nog een bekeuring van 420 tl = 150 dollar, mogen we bij het uitreizen aan de grens betalen.. Dikke shit!!

Vertrekken richting Kars, maar niet leuk hier… om de 2 á 3 km. Is er een roadblog met zwaarbewapende militairen achter een stelling van beton en zandzakken héél bizar. Alle kazernes en politiebureaus zijn zwaar beveiligd, net alsof je in een slechte film rijd… later horen we dat er weer een aanslag in Istanbul is geweest met 11 doden, heel treurig.

We overnachten alleen nog maar bij grote TIR tankstations, voelt wat beter aan.

Pas ver voorbij Ankara wordt alles een beetje gewoner, geen controles meer.

Nemen wat kleine Turkse campingtjes en krijgen er weer wat lol in om in Turkije te zijn.

Gelukkig zijn er ook weer fijne ontmoetingen met mensen onderweg.. Welkom in Turkije.. En krijgen weer een heerlijke watermeloen.

Maar het kan niet anders dat Turkije zwaar te lijden heeft door alles wat hier gaande is.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria en Rob Smit schreef:

  Nou, wat een verhalen zeg. Aan de ene kant mooie verhalen, maar ook heftige ervaringen.
  Natuurlijk is het heel jammer dat jullie reis afgebroken wordt, maak er toch maar het beste van. Hopelijk gaat het verder ook goed met de hond.
  We horen verschillende verhalen over Iran. Jullie ervaring is heel positief. Daar tegenover staat een verhaal van een Fransman, die we ontmoet hebben in Turkije. Hij was blij om uit het gestreste Iran weg te zijn. Hoofddoeken waren zelfs verplicht tijdens het rijden enzo.
  En no-go gebieden moet je inderdaad weten. Al is de reactie natuurlijk behoorlijk overtrokken en voor onze begrippen heel heftig. We hebben zelf ooit een soort oorlogssituatie meegemaakt in Tunesië, het begin van de Arabische lente. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. We hadden er toen nadien nog behoorlijk last van.
  Hopelijk hebben jullie een mooie reis terug en bij aankomst ben je weer een stuk rijker, met vele foto’s, mooie ervaringen en een gezonde thuiskomst.

  Like

 2. Gelukkig hadden wij meest positieve ervaringen.en met dat hoofddoekje viel mij grotendeels wel mee. Lange broek was lastiger, vooral omdat het warm was. Maar je wendt er absoluut aan. We hebben het heel fijn gehad, en gaan zeker terug

  Like

 3. kellen2014 schreef:

  we zijn 3 keer in Turkije geweest , in het westen oa. Istanboel , Izmir, Pamukkale, Epheze en een boottocht op de Dardanellen naar de Zwarte zee. leuke mensen die Turken , de volgende keer naar Anlanya en Antalya zwemmen in de Middellandse zee , toen nog eens naar Cappadosie het was allemaal mooi maar op dit moment geloof ik niet dat het verstandig is die kant uit te gaan ook al de Arabische landen en aan de zuidkant van de Middellandse zee zou ons niet meer bekoren, waarom zou je het gevaar opzoeken ? er zijn landen waar het veiliger is al zal niemand dat garanderen /zie Orlando /.. Mooie reis terug.

  Like

 4. Dank jullie wel voor alle lieve berichtjes en support, en ja we blijven genieten en ons verbazen over vreemde culturen en gebruiken. En prachtige ontmoetingen met ontzettend aardige mensen. Dat maakt reizen zo mooi en waardevol. Dat zullen jullie ook mee gemaakt hebben op jullie reizen! We zitten al weer vol plannen om onze reis komend jaar af te maken, komt goed!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s