nog meer Iran

28 april tot 11 mei

Laten Teheran links liggen en gaan over Damavand richting Qom.

Zien een prachtig berggebied Tehran en besluiten hier te blijven overnachten, doen de was enz.

Worden weer vaak aangesproken door leuke gasten, die hier picknicken of een waterpijp roken, een laat ons wilde rabarber proeven.. of we dat kenden? Ze eten het hier rauw en vinden het in de bergen. Lekker zuur tegen de dorst.

En dan net voordat we willen gaan koken, komt er een politieagent in burger, die verteld dat het hier in dit gebied niet veilig is, dat er geschoten kan worden.. Misschien?

Hij wil ons naar een veilige plaats brengen en daarom rijden we een half uur later achter een politieauto aan richting het dorp.

En staan we een uurtje later en na de kopjes thee achter het hek bij de plantsoendienst bewaakt door de beveiliging.

Konden ons nog lekker douchen, hoe vriendelijk kunnen onbekende mensen zijn.

Warm op de binnenplaats meer dan 30* gr.

En de dag erop kunnen we met behulp van de medewerker van een tankstation en zeker 10 vracht en buschauffeurs onze tanken vullen. Iedereen heeft een tankpas met een dag limiet en zo bietsen we met kleine beetjes de boel vol. 460 liter = 2.760000 rial, = 81,= euro haha!!

Nemen daarna een wit weggetje….en is helaas ook al een tolweg ..naar Qom (we hebben het niet zo op steden).


Desert Marenjab

Daarom gaan we door naar Desert Marenjab een zandwoestijn /droog gevallen zoutmeer.(N 34*09.302′ E 51*29.379 en N 34*19.012′ E51*52.815′

en tientallen meer).

Heet en geen water, maar een ruimte met uitzicht op het witte “meer”, met tientallen dromedarissen en zwermen groen gespikkelde sprinkhanen een schitterend gezicht!

Als de militairen even komen buurten met de waterwagen, zit er jammer genoeg geen water voor ons meer in….maar de volgende dag rijd hij apart voor ons even om, om onze tank te vullen…geweldig. Een van de vele leuke ontmoetingen onderweg, alweer uitnodigingen om te komen eten of thee drinken.

Vertalen wordt gedaan via de telefoon ( iemand die dan wel Engels spreekt) b.v. 2 cardiologen die ook regelmatig in Nederland komen om les te geven.. Bijzonder.

Omdat het zo warm is, zoeken we de bergen op gaan, met een grote boog om Esfahan heen, hoogtes van meer dan 2000 meter.

In deze omgeving zijn heel veel nog bewoonde leemhuizen.

Kashan ( moet je voor betalen) staat er bekend om, heel erg mooi, maar hier kun je ze bij tientallen bekijken!


Golestan Küh

We zijn lui en staan laat op, na een ritje van 30 km. komen we een mooie parkeerplaats ‘(N33*09.400′ E 50*24.296’ met w.c. en water) tegen en na wat later blijkt van de nummer 1 berg van Iran, Golestan Küh … een grote attractie.

En weer heel veel nieuwsgierige mensen, o.a. een journalist hij maakt wat foto’s …later horen we dat we op de voorpagina van de plaatselijke krant staan, “beroemd” haha.

En dit is sowieso een dag met een gouden randje, we krijgen de uitnodiging om met de parkwacht ( eerst even gevraagd wat dat dan wel ging kosten…zuinige Nederlanders…maar nee niets natuurlijk gasten uit Nederland, welkom in Iran!!) de berg op te gaan.

3000 meter hoog , zo mooi duizenden bloeiende rode keizerkronen, in een woord geweldig. Drinken thee samen met picknickende mensen, zo simpel hoe ze hier op een houtskoolvuurtje thee zetten… hele sterke thee verdunnen ze met heet water, lekker…nootjes en koekjes erbij!!

Later maken we nog een rondje met Hasram? En drinken weer thee samen met collega’s van hem ( Bé krijgt van alle drie een sigaret en rookt ze op natuurlijk ,ze zijn hier erg vrijgevig met sigaretten… al 7 jaar van het roken af..)

Nu zien we de andere flank van de berg.. over een paar dagen staan hier de Alliums in bloei en kleurt alles hier paars.

De volgende dag geven we hem de afgedrukte foto’s ,als een kind zo blij is hij ermee, tot de volgende keer beloven we hem!

Gaan verder richting Shahr-e Kord, en na een koffiestop worden we door een aantal jongens uitgenodigd voor thee, vooruit maar het is een leuk stel. Een spreekt goed Engels is gids, is afgestudeerd als architect maar geen werk, een van de velen. Hij wil graag gaan reizen en vraagt honderd uit. De rest van de groep is relaxed ,roken wat marihuana ( alcohol mag niet, haha) en hebben veel humor, leuke ontmoeting!

Zoeken daarna een mooie overnachtingsplaats en proberen het bij een stuwmeer…. En komen terecht bij een afgebakend Islamitisch resort, waar meestal geen buitenlanders in mogen. Wij krijgen permissie, maar Akita niet. We maken een rondje samen met gids/vertaler maar maken al gauw dat we weg komen, een beetje te netjes allemaal.

Een eindje verder lukt het wel op een mooie picknickplaats, drinken weer thee samen met iemand die in z.n tuintje aan het werk is en krijgen meloen en nootjes, GASTVRIJ !! Na de zoveelste selfie met mister Bennie !!

Aan de andere kant van het stuwmeer toch weer een mooie plaatsen, op vrijdag…heel veel dagjesmensen en weer foto’s en nootjes.

Alleen midden in de nacht wordt er hard op de deur gebonsd, een brommertje was eerder die avond langs gereden, had het niet vertrouwd en had de politie gehaald….Bé in z.n onderbroek aan de deur …dacht aan een soort van overval..en was ontzettend boos..door het lawaai wat de man maakte..een tel later zag Bé de politieauto, twee agenten vragen om het paspoort en of hij Engels spreekt ( zij zelf niet, maar dat is de standaard vraag) . Snappen niets van het paspoort…. Maar gaan toch weg en wij gaan weer slapen. We blijven nog een nacht staan, gelukkig ongestoord ( N 32*42.632’E 50*42.962′)

Willen richting de 72, mooie bergroute, veel picknickplaatsen en gezellige mensen. B.v. 2 mannen stoppen voor een praatje, hebben een windbuks bij zich… een wedstrijdje wie het beste schiet…lachen..Bé schoot gelukkig raak!

En een man wilde graag een pan lenen om water te koken voor thee, blij gemaakt met een liter heet water uit de waterkoker..

Bijzondere dagen, elke dag weer.

Tanken de boel weer vol, 125 liter voor 22 euro .. Blijft leuk…gelijk ook even water..er zijn hier in dit gebied geen bronnen meer ( tenminste wij zien ze niet) ( mooie plaatsen om te overnachten N32*08.769′ E50*50.491′ en aan het meer N 31*55.988’E 50*54.872′) .

Rijden de 72 tot aan de bruggen en het stuwmeer…richting Ahvaz, old Chalus road konden we niet rijden, maar dit maakt een hoop goed, een aanrader!

Onderweg zien we veel bijeneters,Mooi!

Bij de bruggen komen we Star en haar collega’s tegen. Ze zijn lera(a)ressen , een leuk stel ze zetten thee voor ons, Iraanse muziek erbij, een topavond.

Ze zetten in Farsi Nederland achter op de camper en de tekst dat we van Iran houden.

Het weer is wat instabiel, warm en zonnig en dan flinke onweersbuien met heel veel wind.

Als we Esfahan aan komen, is er een flinke storm ,takken van de bomen.

Op een van de parkeerplaatsen bij “de Birds Garden” kunnen we overnachten, midden in de drukte van picknickend Esfahan. En zoals al eerder komt er om een uur of 9 een andere politieagent ( we hadden al met twee gesproken), danger er kan hier van alles gebeuren…. En een half uurtje later staan we midden in een parkje, naast het hokje van de beveiliging en weer in een grote drukte van mensen, kinderen die om 24.00 uur nog lopen te gillen, brommers….ahhh we willen slapen ,Rust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s